Polską selekcję konkursu World Chocolate Masters zwyciężył Łukasz Roguski i będzie reprezentować nasz kraj podczas światowego finału World Chocolate Masters w Paryżu.
Łukasz Roguski to mistrz Europy w Artystycznej Dekoracji Tortów Expo 2020. Od dziecka związany z rodzinną firmą Cukiernia Małgosia. Od 10 lat kształtuje swoje umiejętności cukiernicze, szkoląc się u najlepszych rzemieślników i artystów. Odnajduje się zarówno w sugarcraftingu, jak i pracy z czekoladą, cukiernictwie artystycznym i restauracyjnym. Konkursy dają mu motywację do działania i przestrzeń do spełniania cukierniczych fantazji.
Na drugim miejscu uplasował się Karol Płachta, a trzecim Jakub Janiuk.

W jury zasiadli liderzy branży cukierniczej i gastronomicznej, którzy recenzowali, degustowali i oceniali wszystkie kreacje. Tematem tegorocznych eliminacji było „Play!”, który musiał znaleźć odzwierciedlenie w każdym zadaniu. Uczestnicy krajowej selekcji mieli do przygotowania czekoladowe ciastko, deser dla 6 osób, finezyjną pralinę oraz rzeźbę z czekolady.
Fot: World Chocolate Masters
Comments