W Majątku Howieny w Ekskluzywnej Stodole Howieńskiej podczas Gali Poland 100 Best Restaurants poznamy najlepszą restaurację w Polsce 2024 roku. W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2024.
![Poland 100 Best Restaurants Awards 2024](https://static.wixstatic.com/media/6785d9_9a09c726e17c4dc0a2b80f0455a83c9e~mv2.png/v1/fill/w_49,h_28,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6785d9_9a09c726e17c4dc0a2b80f0455a83c9e~mv2.png)
![Majątek Howieny](https://static.wixstatic.com/media/6785d9_c2603bfad8ef44ff8bec13e309afb145~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_105,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6785d9_c2603bfad8ef44ff8bec13e309afb145~mv2.jpg)
Restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody będą przyznawane w pięciu grupach : jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców. Restauracje i karczmy, które otrzymały 1 lub 2 widelce zostaną ogłoszone na stronie www.poland100bestrestaurants.pl
Podczas Gali przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent.
O podniebienia creme de la creme polskiej gastronomii zadba szef kuchni Majątku Howieny Tomasz Bułach. Najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana będzie przed uroczystością rozdania nagród.
![Tomasz Bułach - Szef kuchni](https://static.wixstatic.com/media/6785d9_75e0ca5bc6d24fd89584e843c0a3cc9b~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_220,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6785d9_75e0ca5bc6d24fd89584e843c0a3cc9b~mv2.jpg)
W menu znajdą się m.in. przekąska - carpaccio z polędwicy jelenia | majonez szczypiorkowy | marynowana kurka | szczaw, zupa - chłodnik z pokrzywy | jesiotr | jajko przepiórcze | kawior z pstrąga, intermezzo - sorbet o smaku trawy żubrowej, danie główne - kark z Jelenia | purée z topinamburu | jałowcowy Demi Glace | szparag | kiełki groszku | łubin oraz deser - monoporcja o smaku lawendy | krem lawendowy | kwiaty lawendy.
Kto wygrywał do tej pory? Dotychczasowi laureaci w kategorii - NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE:
2023 – DRUKARNIA SMAKU – ZAKOPANE
Szef kuchni Karol Górka
2022 – STARA WOZOWNIA – MAŁA WIEŚ
Szef kuchni Sebastian Olma
2021 - LA BRASSERIE MODERNE – WARSZAWA
Szef kuchni Maciej Majewski
2019 – PLATTER BY KAROL OKRASA – WARSZAWA
Szef kuchni Karol Okrasa
2018 – WODNA WIEŻA – PSZCZYNA
Szef kuchni Dominik Duraj
2017 - N31 RESTAURANT&BAR – WARSZAWA
Szef kuchni Robert Sowa
2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA
Szef kuchni Robert Skubisz
2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
Szef kuchni Jarosław Walczyk
2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
parSzef kuchni Adam Komar
2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS - WZGÓRZA DYLEWSKIE
Szef kuchni Bartosz Budnik
2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA
Szef kuchni Robert Trzópek
2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
Szef kuchni Adam Komar
PARTNERZY:
PARTNERZY MEDIALNI: