top of page
Szukaj

Poland 100 Best Restaurants Awards 2025

  • ceza15
  • 9 kwi
  • 6 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 11 kwi

Finał XIV edycji elitarnego Przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się po raz pierwszy na Dolnym Śląsku w Pałacu Brunów.


NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2025 - FILIPA 18 FOOD WINE ART
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2025 - FILIPA 18 FOOD WINE ART

Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala Poland 100 Best Restaurants Awards ma celu integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy i doświadczeń. Jest również formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce. W wydarzeniu wzięło udział ponad 250 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2025.



Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w pięciu grupach : jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców.


NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2025 ROKU została krakowska restauracja FILIPA 18 FOOD WINE ART.



FILIPA 18 FOOD WINE ART znajduje się w samym sercu Krakowa, tuż obok Starego Kleparza. To przestrzeń, w której tradycja spotyka nowoczesność, a sztuka, wino i kulinarne doznania tworzą niezapomnianą harmonię. Filozofia miejsca opiera się na jakości, sezonowości i kreatywnym podejściu do polskiej kuchni.

Restauracja urzeka już od pierwszego kroku – jest kameralna, ale pełna charakteru. Łączy nowoczesny design z subtelnymi akcentami tradycji, a wnętrza zdobią grafiki młodych polskich artystów, nadając przestrzeni elegancki, a zarazem przytulny klimat. To miejsce, które nie tylko kusi smakiem, ale również inspiruje wizualnie.

Kuchnia to królestwo Marcina Sołtysa, który przez lata gotował dla najważniejszych postaci – prezydentów, sportowców i ludzi świata mody. Po dwunastu latach spędzonych w legendarnej restauracji Wierzynek, postanowił stworzyć miejsce bardziej intymne, autorskie – w ten sposób powstało Filipa 18 Food Wine Art.

Szef kuchni to człowiek, którego talent i doświadczenie to gwarancja najwyższej jakości dań. To nie tylko puste slogany marketingowe – Restauracja Filipa 18 Food Wine Art z marszu zdobyła miejsce w prestiżowym przewodniku Michelin!

Menu pełne jest niezwykłych propozycji: tatar z polskiej jagnięciny, flaczki po krakowsku, krem z raków, comber z daniela czy kotlet wołowy – to zaledwie kilka z nich. Dodatkowo, goście mogą skosztować dwóch wyjątkowych menu degustacyjnych – prawdziwej uczty smaków!

Restauracja Filipa 18 Food Wine Art to miejsce, które trzeba odwiedzić przynajmniej raz. A jeśli raz się tu przyjdzie – będzie się tu wracać zawsze. Bo to właśnie tutaj bije kulinarne serce Krakowa.


Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2025 ROKU przypadł  KARCZMIE U WALUSIA z Krynicy – Zdrój.



Karczma u Walusia to rodzinna restauracja prowadzona od 1995 roku. Miejsce to jest połączeniem miłości do miasta Krynicy i gości. W kuchni szef kuchni inspiruje się głównie daniami, które nasi przodkowie kultywowali na co dzień.

O podniebienia creme de la creme polskiej gastronomii zadbał szef kuchni Pałacu Brunów Mateusz Szpytma wraz z szefem kuchni restauracji Scoria Pawłem Stawickim oraz Tomaszem Czarneckim szefem kuchni restauracji Boreczna a uwieńczeniem wieczoru była najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana przed uroczystością rozdania nagród.


W menu znalazła się m.in. zupa: Raki | Flan rakowy | Delikatny bulion skorupiakowy, danie główne Dzik | Porzeczka | Sosna | Redukcja z czerwonego wina oraz deser Fermentowany mód | Pyłek pszczeli | Krem z propolisu.



Po uroczysty rozdaniu nagród goście raczyli się wykwintnymi potrawami zaserwowanymi w formie bufetu zimnego i ciepłego.


OFICJALNE WYNIKI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2025

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2025

FILIPA 18 FOOD WINE ART - Kraków

 


GRAND AWARD 5 WIDELCÓW

I LOVE PASTA - Jelenia Góra

RESTAURACJA CRAFT – Wrocław

PAŁAC BRUNÓW - Brunów

I LOVE ITALY - Jelenia Góra

BOTTIGLIERIA 1881 – Kraków

FOLGA - Kraków

GÓRALSKA TRADYCJA - Zakopane

FILIPA 18 FOOD WINE ART. - Kraków

RESTAURACJA GAVI – Kraków

REGALE BAR & RESTAURANT - Kraków

DRUKARNIA SMAKU CRISTINA - Zakopane

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

RESTAURACJA GRAND KASPROWY – Zakopane

RESTAURACJA MARILOR - Zakopane

WILLA POPRAD – Rytro

EPOKA RESTAURANT – Warszawa

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

CEVICHE BAR – Warszawa

THE FARM RESTAURANT – Warszawa

NUTA - Warszawa

STREFA RESTAURACJA & BAR - Warszawa

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

RESTAURACJA STARA WOZOWNIA - Mała Wieś

NOVA WOLA - Warszawa

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

U WIENIAWY – Warszawa

MAJĄTEK HOWIENY - Pomigacze

FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY – Anusin

TAWERNA FISZA CONCEPT BY MARCIN BUDYNEK - Augustów

RESTAURACJA POD SOKOŁEM – Sokółka

SEARCLE GDYNIA – Gdynia

BIAŁY KRÓLIK RESTAURANT – Gdynia

1911 RESTAURANT - Sopot

RESTAURACJA TRUE – Gdańsk

ŚLĄSKA PROHIBICJA - Katowice

DWOREK NEW RESTAURANT - Bielsko-Biała

RESTAURACJA STEAMPUNK – Pszczyna

MUGA - Poznań

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

MAGIA LUBCZYKU - Dźwirzyno

RESTAURACJA POLONAISE – Świnoujście

RESTAURACJA SCORIA – Bydgoszcz

RESTAURACJA PIERNICOVA – Toruń


BEST OF AWARD OF EXCELLENCE  4 WIDELCE

RESTAURACJA BERGO - Szklarska Poręba

RESTAURACJA ELEMENTS - Świeradów-Zdrój

RESTAURACJA PAŁAC ŁAGÓW - Łagów

RESTAURACJA PRZYSTAŃ I MARINA - Wrocław

RESTAURACJA GUSTO – Karpacz

RESTAURACJA TEATRALNA1 - Piechowice

HORYZONT SMAKÓW - Szklarska Poręba

LE GOSSE - Wrocław

PRZYSTAŃ TU – Wrocław

KUCHNIA BY MARCIN SZUKAJ – Bydgoszcz

RESTAURACJA SALT – Toruń

RESTAURACJA OLIWKA – Bydgoszcz

RESTAURACJA MARE E MONTI - Łódź

RESTAURACJA WĄTEK – Łódź

RESTAURACJA WRÓBLEWSCY – Sieradz

FIORENTINA – Kraków

RESTAURACJA SZKLARNIA - Gołkowice Dolne

A'BRACCIATE PASTA & WINE – Kraków

BOCCANERA – Kraków

SZARA GĘŚ – Kraków

ZBYRCOK – Zakopane

RESTAURACJA RISPETTO – Zakopane

CRISTINA RISTORANTE & PIZZERIA – Zakopane

RESTAURACJA REGIONALNA NOSALOWY DWÓR – Zakopane

RESTAURACJA KUCHNIA MISTRZÓW – Stary Sącz

RESTAURACJA BELVEDERE - Warszawa

U KUCHARZY W ARSENALE - Warszawa

RESTAURACJA CANOE LOUNGE - Warszawa

INSPECTOR LOUNGE - Warszawa

RESTAURACJA BURSZTYNOWA - warszawa

RESTAURACJA TRẦN TRẦN - Warszawa

AVE PEGAZ - BAR LIRYCZNY – Warszawa

RESTAURACJA AKADEMIA - Warszawa

GARAGE GRILL & BAR – Łomża

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ - Sopot

RESTAURACJA BUKSZPRYT - Rewa

RESTAURACJA MY PLACE - Gdynia

SOLMARINA RESTAURANT – Gdańsk

ZAFISHOWANI - Gdańsk

RESTAURACJA M2 - Ostrowo

RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ – Istebna

KELNERZY W WIEŻY – Zabrze

U KELNERÓW – Katowice

PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów

RESTAURACJA MŁODNIK – Katowice

RESTAURACJA POLKA – Wisła

RESTAURACJA HALKA - Szczyrk

RESTAURACJA TAAKA RYBA - Sumina

KAKTUSY KATO KONCEPT KULINARNY - Katowice

RESTAURACJA GALLO NERO - Bielsko-Biała

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI - Tychy

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

RESTAURACJA POZIOM+ - Gliwice

TICKETS BISTRO&WINE - Pszczyna

ŻYWICA - Żywiec

SI SENOR – Kielce

PAŁAC WARLITY - Warlity Małe

TRATTORIA W PUSZCZY - Ruciane-Nida

RESTAURACJA PAŁACOWA - Stare Jabłonki

RESTAURACJA SIROCCO – Olsztyn

RESTAURACJA ROMANTYCZNA – Wysoka Wieś

RESTAURACJA BIBLIOTEKA - Giżycko

REPUBLIKA RÓŻ BY ANDRZEJ GOŁĄBEK – Poznań

RESTAURACJA PERSANTE - Kołobrzeg

RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście


AWARD OF EXCELLENCE 3 WIDELCE

NOWELA BISTRO & WINO – Wrocław

PAŁAC MOJĘCICE – Mojęcice

DRAMA - Jelenia Góra

CYTRYNOWY PIEPRZ – Jelenia Góra

RESTAURACJA PIATTI - Szklarska Poręba

ACQUARIO – Wrocław

4 PORY ROKU – Toruń

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

RESTAURACJA AMARYLIS – Kraków

ZALIPIANKI EWA WACHOWICZ – Kraków

VIALE VERDE RISTORANTE – Kraków

DOM MIODU I WINA - Muszyna

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO - Tarnów

RISTORANTE TAORMINA - Oświęcim

RÓŻANA BATOREGO 19 – Tarnów

RESTAURACJA POD SIEKIERKAMI - Szczawnica

MR' JERRY RESTAURACJA & STEAK HOUSE - Nowy Sącz

RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice

MOZAIKA 75 – Tarnów

RESTAURACJA BRINDISI – Warszawa

RESTAURACJA MOFFO – Warszawa

RESTAURACJA LEŚNA PRZYSTAŃ - Osiek Grodkowski

RESTAURACJA PIAST - Opole

RESTAURACJA MANUKA - Mielec

RESTAURACJA FENOMEN - Gdańsk

RESTAURACJA ZATOKA SMAKÓW - Jastarnia

RESTAURACJA BUKOVA - Istebna

RESTAURACJA DWÓR BISMARCKA - Mysłowice

RESTAURACJA TERRA MARE – Katowice

RESTAURACJA BESKIDZKA 40 – Szczyrk

SZTOLNIA - Katowice

PICOLLO PIZZA & PASTA - Szczyrk

WUNDERBAR - Katowice

DWÓR KUKUCZKA - Istebna

DELICJA - Przyłęków

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

RESTAURACJA KACZKA POLSKA - Kielce

TOSCANA W SERCU MAZUR - Orzysz

RESTAURACJA OSTOJA – Bogaczewo

DREWNO I OGIEŃ JAROTY - Olsztyn

CYNAMON - Ustronie Morskie

FOLGARIA – Gryfice

RED SALT STEAK & WINE – Międzyzdroje

RESTAURACJA KARKUT – Szczecin

RESTAURACJA SUBLIMA - Kołobrzeg


NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2025

KARCZMA U WALUSIA – Krynica Zdrój



4 WIDELCE

NORDOWI MOL - Celbowo

KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA - Zakopane

KARCZMA U WALUSIA – Krynica Zdrój

JAKUBOWA IZBA - Ryki

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

KARCMA MUZYKANCKO - Poronin


3 WIDELCE

KARCZMA PLACEK CZY GOLONKA - Szklarska Poręba

KARCZMA LACHÓW SĄDECKICH - Nowy Sącz

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój


NAGRODY SPECJALNE



SZEF KUCHNI ROKU

Paweł Stawicki

SZEF KUCHNI JUTRA

Kzysztof Łosiewicz

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

Jakub Łysk

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

Anna Strażyńska

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

Marcin Soból

OSOBOWOŚĆ KULINARNA

Marcin Budynek

DEBIUT ROKU

KARCZMA KULIG - Zakopane

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ UKRAIŃSKĄ

INSPECTOR LOUNGE – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ POLSKĄ

U WIENIAWY  – WARSZAWA

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ GRUZIŃSKĄ

OCNEBA - Sopot

NAJLEPSZA RESTAURACJA Z KUCHNIĄ REGIONALNĄ

BUKSZPRYT - Rewa

NAJLEPSZY KONCEPT GASTRONOMICZNY

AVE PEGAZ – Warszawa

KONCEPT STREET FOOD

PITA BROS

NAJLEPSZA OBSŁUGA

AKADEMIA - Warszawa

MANAGER ROKU

Karolina Roch

RESTAURATOR ROKU

Andrzej i Marta Sterniccy

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

HENKELL FREIXENET POLSKA SP. Z O.O. – Toruń

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

IGLOTEX S.A

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

SOKOŁÓW S.A

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

SPÓŁDZIELCZA MLECZARNIA SPOMLEK

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

UNOX

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

FIRMA KONKRET PRODUCENT STEKÓW

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMI

STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE

PAŁAC BRUŃOW

ZA PRZYGOTOWANIE KALACJI DLA GOŚCI

POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2025

Mateusz Szpytma szef kuchni Pałacu Brunów

Paweł Stawicki szef kuchni restauracji Scoria

Tomasz Czarnecki szef kuchni restauracji Boreczna


PARTNERZY ZŁOCI









PARTNERZY









PARTNERZY MEDIALNI









 
 
 

Comments


Eventic oraz Poland 100 Best Restaurants są znakami chronionymi w warstwie graficznej i słownej.

Eventic nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane jako informacje prasowe, których autorami są agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

© 2024 by Eventic

bottom of page