top of page
Szukaj

THE WORLD'S 50 BEST RESTAURANTS

Zaktualizowano: 9 mar 2023

W Londynie 18 lipca, podczas gali ogłoszono laureatów corocznego rankingu The World's 50 Best Restaurants., drugie miejsce przypadło konceptowi Central w Limie, trzecie miejsce zajęła restauracja Disfrutar z Barcelony a najlepszą restauracją na świecie w 2022 roku została kopenhaska Geranium.

Geranium jest pierwszym lokalem spośród zwycięzców wszystkich dotychczasowych edycji The World’s 50 Best, który zdecydował się na wykreślenie mięsa ze swojego menu. Nastąpiło to w styczniu 2022 roku. Decyzja ta odbiła się szerokim echem w mediach.


Restauracja Geranium została założona w 2007 roku, a aktualnie pieczę nad jakością składników i potraw sprawuje szef Rasmus Kofoed. Lokal posiada trzy gwiazdki Michelin i zaprasza gości na 16-daniowe menu degustacyjne koncentrujące się na tzw. „hipersezonowości”.

Oprócz ogłoszenia listy 50 najlepszych restauracji podczas londyńskiej ceremonii wręczono nagrody dla restauracji wyróżniających się w określonych sferach swojej działalności. Nagrodę za szczególną dbałość o zrównoważony charakter otrzymała restauracja Aponiente (więcej o restauracji Aponiente posłuchasz w odcinku podcastu „W pogoni za kolacją”) w El Puerto de Santa Maria w Hiszpanii. Prowadzona przez szefa kuchni Angela Leona, słynie z wykorzystania pozyskiwanych w poszanowaniu dla środowiska gatunków ryb, a także planktonu czy wodorostów.

Nagrodę „One to Watch” przyznano AM par Alexandre Mazzia z Marsylii, cenionej za nową odsłonę kuchni z południowej Francji.

Nagrodę w kategorii sztuka gościnności odebrali Jeungeun i Junghyun Park prowadzący restauracje Atomix i Atoboy w Nowym Jorku z nowoczesną kuchnią koreańską.

Nagrodę dla najlepszego cukiernika otrzymał René Frank z Cody w Berlinie, a wyróżnienie dla najlepszego sommeliera Josep Roca z El Celler de Can Roca. Wzbudzającą kontrowersję nagrodę dla najlepszej szefowej przyznano Eleonorze Espinosie z Bogoty.

Historia rankingu The World’s 50 Best Restaurants sięga 2002 roku, kiedy w „Restaurant Magazine”, brytyjskim magazynie dla branży gastronomicznej, ukazał się artykuł typujący 50 najważniejszych restauracji. Subiektywne zestawienie przebiło się do szerszej publiczności. Tak powstał coroczny ranking o globalnym rozgłosie. Obecnie jest tworzony na podstawie głosów ponad tysiąca osób, tzw. akademików, przypisanych do 26 regionów. Głosują szefowe i szefowie kuchni, dziennikarki i dziennikarze kulinarni, krytycy i smakosze. Ich tożsamość pozostaje niejawna.


LISTA LAUREATÓW The World's 50 Best 2022

1. Geranium (Kopenhaga, Dania) - najlepsza restauracja w Europie


2. Central (Lima, Peru) - najlepsza restauracja w Ameryce Południowej

3. Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)

4. Diverxo (Madryt, Hiszpania)

5. Pujol (Mexico City, Meksyk) - najlepsza restauracja w Ameryce Północnej

6. Asador Etxebarri (Axpe, Hiszpania)

7. A Casa do Porco (S?o Paulo, Brazylia)

8. Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)

9. Quintonil (Mexico City, Meksyk)

10. Le Calandre (Rubano, Włochy)

11. Maido (Lima, Peru)

12. Uliassi (Senigallia, Włochy)

13. Steirereck (Wiedeń, Austria)

14. Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)

15. Reale (Castel di Sangro, Włochy)

16. Elkano (Getaria, Hiszpania)

17. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Niemcy)

18. Alchemist (Kopenhaga, Dania)

19. Piazza Duomo (Alba, Włochy)

20. Den (Tokio, Japonia) - najlepsza restauracja w Azji

21. Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)

22. Septime (Paryż, Francja)

23. The Jane (Antwerpia, Belgia)

24. The Chairman (Hong Kong)

25. Frantzén (Sztokholm, Szwecja)

26. Restaurant Tim Raue (Berlin, Niemcy)

27. Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgia)

28. The Clarence (Paryż, Francja)

29. St. Hubertus (San Cassiano, Włochy)

30. Florilege (Tokio, Japonia)

31. Arp?ge (Paryż, Francja)

32. Mayta (Lima, Peru)

33. Atomix (New York City, Nowy Jork)

34. Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)

35. The Clove Club (Londyn, UK)

36. Odette (Singapur)

37. Fyn (Cape Town, RPA)

38. Jordn?r (Kopenhaga, Dania)

39. Sorn (Bangkok, Tajlandia)

40. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)

41. La Cime (Osaka, Japonia)

42. Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)

43. Boragó (Santiago, Chile)

44. Le Bernardin (New York City, Nowy Jork)

45. Narisawa (Tokio, Japonia)

46. Belcanto (Lizbona, Portugalia)

47. Oteque (Rio de Janeiro, Brazylia)

48. Leo (Bogota, Kolumbia)

49. Ikoyi (Londyn, Anglia)

50. SingleThread (Healdsburg, Kalifornia)

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Kommentarer


Eventic oraz Poland 100 Best Restaurants są znakami chronionymi w warstwie graficznej i słownej.

Eventic nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane jako informacje prasowe, których autorami są agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

© 2024 by Eventic

bottom of page