top of page

The Best Chef Awards 2025 - 10 polskich szefów kuchni wśród najlepszych na świecie.

  • ceza15
  • 4 paź
  • 2 minut(y) czytania

W dniach 1–2 października Mediolan zamienił się w kulinarną stolicę świata. To właśnie tam odbyła się 9. edycja The Best Chef Awards, gromadząc najzdolniejszych szefów kuchni, krytyków i pasjonatów gastronomii z całego globu.

The Best Chef Awards 2025
The Best Chef Awards 2025

The Best Chef Awards, zapoczątkowane w 2017 roku, to globalne wydarzenie, które celebruje talent, pasję i wizjonerstwo szefów kuchni. W przeciwieństwie do innych rankingów koncentruje się na człowieku, indywidualności, osobowości stojącej za daniami.

Tegoroczna edycja miała stanowić hołd dla kreatywności, odwagi i nieustannej pasji tworzenia oraz zachęcać do globalnego dialogu o przyszłości gastronomii. Podczas wydarzenia nagrodzono rekordową liczbę szefów kuchni z całego świata: aż 783 osoby zdobyły prestiżowe noże.

W poprzedniej edycji wyróżnionych było 4 szefów z naszego kraju, natomiast w tym roku wśród wyróżnionych znalazło się 10 szefów kuchni z Polski.


W ubiegłym roku wprowadzony został nowy system ocen, który podkreśla różnorodność, nagradzając szerokie spektrum talentów - od młodych wizjonerów po ikony światowej kuchni.

Three Knives - Trzy noże (najwyższy poziom): W uznaniu najwyższego poziomu mistrzostwa kulinarnego nagrodzonych zostało 126 szefów kuchni. 80% lub więcej maksymalnej liczby punktów.

Two Knives - Dwa noże (klasa światowa): Wyróżnionych zostało 236 szefów kuchni, którzy osiągnęli 40% lub więcej punktów, co świadczy o światowej klasy umiejętnościach.

One Knife - Jeden nóż (doskonały): Wyróżnionych zostało 421 szefów kuchni, którzy osiągnęli 20% lub więcej punktów, co podkreśla ich znaczący wkład w rozwój gastronomi.


1. MIEJSCE: Rasmus Munk – Alchemist, Dania

W restauracji Alchemist Rasmus Munk łączy naukę, sztukę i teatr, aby przekształcić posiłek w wciągające doświadczenie. Jego kolejne zwycięstwo potwierdza, że jest on jednym z najbardziej wizjonerskich szefów kuchni na świecie.

2. MIEJSCE: Ana Roš – Hiša Franko, Słowenia

Ana Roš ożywia odważne smaki poprzez śmiałe menu degustacyjne, które równoważy dziedzictwo Słoweni z globalnymi wpływami. Jej kuchnia umocniła pozycję Słowenii na międzynarodowej mapie kulinarnej.

3. MIEJSCE: Himanshu Saini – Trèsind Studio, Zjednoczone Emiraty Arabskie

Himanshu Saini na nowo odkrywa kuchnię indyjską w Trèsind Studio, łącząc modernistyczną precyzję z głębokim szacunkiem dla tradycji. Jego uznanie świadczy o rosnącej obecności Zjednoczonych Emiratów Arabskich w światowej gastronomii.


Wśród nagrodzonych znalazło się 10 szefów kuchni z Polski.

Przemysław Klima (Bottiglieria 1881, Kraków - Two Knives

Antonio Arcieri (Arco by Paco Pérez, Gdańsk -Two Knives

Beata Śniechowska (Baba, Wrocław - One Knife

Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa - One Knife

Przemek Sieradzki (Giewont, Kościelisko - One Knife

Witek Iwański (Hub Praga, Warszawa - One Knife

Michał Kuter (A Nóż Widelec, Poznań - One Knife

Marcin Jasiura (Noriko Sushi, Wrocław - One Knife

Artur Skotarczyk (Muga, Poznań - One Knife

Andrea Camastra (NUTA, Warszawa - One Knife


 
 
 

Komentarze


Eventic oraz Poland 100 Best Restaurants są znakami chronionymi w warstwie graficznej i słownej.

Eventic nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane jako informacje prasowe, których autorami są agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

© 2024 by Eventic

bottom of page