The Best Chef Awards 2025 - 10 polskich szefów kuchni wśród najlepszych na świecie.
- ceza15
- 4 paź
- 2 minut(y) czytania
W dniach 1–2 października Mediolan zamienił się w kulinarną stolicę świata. To właśnie tam odbyła się 9. edycja The Best Chef Awards, gromadząc najzdolniejszych szefów kuchni, krytyków i pasjonatów gastronomii z całego globu.

The Best Chef Awards, zapoczątkowane w 2017 roku, to globalne wydarzenie, które celebruje talent, pasję i wizjonerstwo szefów kuchni. W przeciwieństwie do innych rankingów koncentruje się na człowieku, indywidualności, osobowości stojącej za daniami.
Tegoroczna edycja miała stanowić hołd dla kreatywności, odwagi i nieustannej pasji tworzenia oraz zachęcać do globalnego dialogu o przyszłości gastronomii. Podczas wydarzenia nagrodzono rekordową liczbę szefów kuchni z całego świata: aż 783 osoby zdobyły prestiżowe noże.
W poprzedniej edycji wyróżnionych było 4 szefów z naszego kraju, natomiast w tym roku wśród wyróżnionych znalazło się 10 szefów kuchni z Polski.
W ubiegłym roku wprowadzony został nowy system ocen, który podkreśla różnorodność, nagradzając szerokie spektrum talentów - od młodych wizjonerów po ikony światowej kuchni.
Three Knives - Trzy noże (najwyższy poziom): W uznaniu najwyższego poziomu mistrzostwa kulinarnego nagrodzonych zostało 126 szefów kuchni. 80% lub więcej maksymalnej liczby punktów.
Two Knives - Dwa noże (klasa światowa): Wyróżnionych zostało 236 szefów kuchni, którzy osiągnęli 40% lub więcej punktów, co świadczy o światowej klasy umiejętnościach.
One Knife - Jeden nóż (doskonały): Wyróżnionych zostało 421 szefów kuchni, którzy osiągnęli 20% lub więcej punktów, co podkreśla ich znaczący wkład w rozwój gastronomi.
1. MIEJSCE: Rasmus Munk – Alchemist, Dania
W restauracji Alchemist Rasmus Munk łączy naukę, sztukę i teatr, aby przekształcić posiłek w wciągające doświadczenie. Jego kolejne zwycięstwo potwierdza, że jest on jednym z najbardziej wizjonerskich szefów kuchni na świecie.
2. MIEJSCE: Ana Roš – Hiša Franko, Słowenia
Ana Roš ożywia odważne smaki poprzez śmiałe menu degustacyjne, które równoważy dziedzictwo Słoweni z globalnymi wpływami. Jej kuchnia umocniła pozycję Słowenii na międzynarodowej mapie kulinarnej.
3. MIEJSCE: Himanshu Saini – Trèsind Studio, Zjednoczone Emiraty Arabskie
Himanshu Saini na nowo odkrywa kuchnię indyjską w Trèsind Studio, łącząc modernistyczną precyzję z głębokim szacunkiem dla tradycji. Jego uznanie świadczy o rosnącej obecności Zjednoczonych Emiratów Arabskich w światowej gastronomii.
Wśród nagrodzonych znalazło się 10 szefów kuchni z Polski.
Przemysław Klima (Bottiglieria 1881, Kraków - Two Knives
Antonio Arcieri (Arco by Paco Pérez, Gdańsk -Two Knives
Beata Śniechowska (Baba, Wrocław - One Knife
Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa - One Knife
Przemek Sieradzki (Giewont, Kościelisko - One Knife
Witek Iwański (Hub Praga, Warszawa - One Knife
Michał Kuter (A Nóż Widelec, Poznań - One Knife
Marcin Jasiura (Noriko Sushi, Wrocław - One Knife
Artur Skotarczyk (Muga, Poznań - One Knife
Andrea Camastra (NUTA, Warszawa - One Knife
Więcej informacji na stronie: https://thebestchefawards.com/events/the-best-chef-2025/
.png)







Komentarze