top of page
Szukaj

Kulinarny Puchar Polski rozstrzygnięty.

26 września odbył się finał 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Rywalizowało w nim dwanaścioro zawodników i zawodniczek. Duety miały do wykonania przystawkę i danie główne.


Kulinarny Puchar Polski 2024

Produktem głównym w przystawce była wątróbka gęsia oraz maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada. Podstawowym produktem w daniu głównym były kaczka oraz polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska i olej z esencją masła.

Siedmioosobowe jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej, wspierane przez trzyosobową pomoc techniczną, wyłoniło zwycięzców i laureatów.

Pierwsze miejsce zajęli Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska. Zwycięstwo dały im gulasz z gęsiej wątróbki z owsianką, mus z selera i gruszki, markiza wytrawna z czekoladą i wątróbką, pierożek malinowy z gruszką, sos madera jako przystawka. Jako danie główne zwycięski duet przygotował pierś z kaczki z kaszanką i udkiem kaczym. Tarteletka z kaczej krwi z duszoną kapustą z koprem, pączek z popcornem z kaszy gryczanej faszerowany borowikami, sos z kiszonej kapusty.

Na drugim miejscu uplasowali się Kamil Bujdasz i Paweł Baran a na najniższym stopniu podium stanął duet broniący tytułu „Najlepszego z Najlepszych” – Paweł Liszka i  Khrystyna Nykoliuk.

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

댓글


bottom of page