26 września odbył się finał 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Rywalizowało w nim dwanaścioro zawodników i zawodniczek. Duety miały do wykonania przystawkę i danie główne.
Produktem głównym w przystawce była wątróbka gęsia oraz maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada. Podstawowym produktem w daniu głównym były kaczka oraz polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska i olej z esencją masła.
Siedmioosobowe jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej, wspierane przez trzyosobową pomoc techniczną, wyłoniło zwycięzców i laureatów.
Pierwsze miejsce zajęli Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska. Zwycięstwo dały im gulasz z gęsiej wątróbki z owsianką, mus z selera i gruszki, markiza wytrawna z czekoladą i wątróbką, pierożek malinowy z gruszką, sos madera jako przystawka. Jako danie główne zwycięski duet przygotował pierś z kaczki z kaszanką i udkiem kaczym. Tarteletka z kaczej krwi z duszoną kapustą z koprem, pączek z popcornem z kaszy gryczanej faszerowany borowikami, sos z kiszonej kapusty.
Na drugim miejscu uplasowali się Kamil Bujdasz i Paweł Baran a na najniższym stopniu podium stanął duet broniący tytułu „Najlepszego z Najlepszych” – Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk.
댓글