W dniach 15-17 marca 2024 roku odbędzie się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Tym razem konkurs odbędzie się w Mikołajkach w Hotelu Robert's Port Lake Resort & SPA.
![](https://static.wixstatic.com/media/6785d9_34564efcadcf4bd482988b78f5e37449~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_83,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6785d9_34564efcadcf4bd482988b78f5e37449~mv2.jpg)
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy to kucharze z restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się zarówno autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, jak i osobowości telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z włoską kuchnią i kulturą oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty. Podczas Gali Poland 100 Best Restaurants konkurs został wyróżniony nagrodą – Konkurs Kulinarny Roku 2023.
![](https://static.wixstatic.com/media/6785d9_d4061d7878ab420382bc6954548ef8a9~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_104,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6785d9_d4061d7878ab420382bc6954548ef8a9~mv2.jpg)
Autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo - włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.