Własna restauracja to dla wielu czołowych piłkarzy obowiązkowy punkt w ich biznesowym portfolio. Niezależnie od tego, czy chodzi o rozrywkę dla przyjaciół i rodziny, chęć przypodobania się legionom fanów, czy prawdziwe zainteresowanie światem gastronomii, gwiazdy piłki nożnej otworzyły kilka znakomitych lokali.
Alessandro Del Piero pięć lat temu zakończył piłkarską karierę. Mistrz świata z 2006 roku postanowił spełnić swoje wielkie marzenie. Pierwszą restauracją, którą otworzył w 2019 roku, była „N10” w Mediolanie. Rok później lokal przestał istnieć, a piłkarz stworzył drugą restaurację o tej samej nazwie w Los Angeles, gdzie obecnie mieszka.
„ Zawsze byłem numerem 10 na boisku, zarówno w drużynie narodowej, jak i Juventusie, który był moim zespołem przez 16 lat. To numer, z którym jestem związany, to część mojego życia. Łatwo było wybrać go jako nazwę mojej restauracji. Za każdym razem, gdy wychodziłem na obiad, nigdy nie byłem zadowolony. Więc otworzyłem swoją restaurację, to było moje marzenie ” - powiedział Alessandro Del Piero.
Alessandro Del Piero, jak na prawdziwego właściciela restauracji przystało, również sam przygotowuje czasem posiłki - przede wszystkim dla swoich najbliższych. - Co gotuję dla moich przyjaciół? Idę na klasykę: pizza i frytki - zakończył były piłkarz.
Lionel Messi, gwiazda reprezentacji Argentyny, gdy grał w FC Barcelona, prowadził w tym mieście restaurację Bellavista del Jardin del Norte, ale jego barcelońska restauracja już nie istnieje. Messi nadal jednak nie rezygnuje z gastronomii. W Rosario, swoim rodzinnym mieście w Argentynie, działa bezpretensjonalna restauracja „VIP”, jej właścicielem jest słynny argentyński piłkarz. Nietrudno się domyślić, że można w niej zjeść tradycyjne dania kuchni argentyńskiej – ze stekami na czele.
Największa gwiazda piłki nożnej na świecie Cristiano Ronaldo próbuje przekuć tę sławę w rozwijające się imperium restauracyjne. W 2018 roku Cristiano Ronaldo, gwiazda reprezentacji Portugalii i, do niedawna, Manchesteru United, we współpracy z Rafaelem Nadalem, Enrique Iglesiasem i hiszpańskim koszykarzem Pau Gasolem, niegdyś gwiazdą Los Angeles Lakers, otworzył dwie restauracje o nazwie „Zela”: na Ibizie i w centrum Londynu.
Ronaldo ma też hotel w Lizbonie – Pestana CR7 Hotel, w centrum miasta, tuż obok reprezentacyjnego placu Praça do Comércio. Tam mieści się CR7 Corner Bar & Bistro Baixa, popularny bar z prostym jedzeniem, w którym można oglądać mecze piłki nożnej.
Luis Suárez jest właścicielem restauracji Chalito, swobodna knajpka w Barcelonie przy tętniącej życiem Rambla de Catalunya, to pierwsza wyprawa urugwajskiej gwiazdy futbolu, Luisa Suáreza, do świata restauracji. Jedzenie tutaj jest szybkie, przyjemne, łatwe (trochę jak Suárez) i jest idealnym miejscem na rozpoczęcie lub zakończenie wieczoru w Barcelonie.
Może być zaskakujące, że jeden z najbardziej kontrowersyjnych piłkarzy wszechczasów Zinedine Zidane jest właścicielem Nulle Part Ailleurs prostej, domowej francuskiej restauracji w Bordeaux. Nazwa oznacza „nigdzie indziej”, a menu zawiera stale zmieniającą się gamę francuskich i śródziemnomorskich przysmaków, takich jak foie gras, pan con tomate i krokiety z szynką. Częściowo bar, częściowo delikatesy, częściowo klasyczna francuska kawiarnia, Nulle Part Ailleurs to także miejsce, gdzie miejscowi przychodzą oglądać mecze.
Firmowana przez Roberta Lewandowskiego restauracja Nine's w Browarach Warszawskich, otworzyła się w 2021 roku i od początku wzbudziła duże zainteresowanie warszawiaków, którzy ustawiali się w kolejkach by zjeść „u Lewandowskiego”. Nine's dzięki temu stało się jednym z najpopularniejszych miejsc w nowo otwartym kompleksie Browarów. Polski napastnik postawił na sprawdzonych partnerów w tym przedsięwzięciu: jego wspólnikami, jak informowały media branżowe, zostali Jerzy Krzanowski, współwłaściciel firmy Nowy Styl, a także Jacek Trybuchowski, manager z branży gastronomicznej. Za menu odpowiedzialny jest Tadeusz Muller (syn Magdy Gessler). Specjalnością lokalu są potrawy inspirowane kuchnią amerykańską.
W Katowicach restaurację o nazwie „Food & Ball” prowadzi Arkadiusz Milik. „Znacie mnie z boiska i ekranów telewizorów, ale tylko najbliższe mi osoby wiedzą, że będąc dzieckiem miałem dwa marzenia, a teraz mogę zrealizować to drugie” – tak zaprasza do swojego lokalu na stronie internetowej restauracji.
Z kolei wiosną 2022 roku własny lokal we Włoszech otworzyli grający w tym kraju Bartosz Bereszyński i Karol Linetty. W malowniczym liguryjskim mieście Recco obrońca UC Sampdoria i pomocnik FC Torino powołali do życia restaurację o nazwie „Mamma Mia”.
Comentários