W dniach 7-8 czerwca 2023 roku szefowie kuchni skupią się na dawnych polskich tradycjach kulinarnych. W Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym w Chęcinach odbędzie się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej.
Festiwal za swój główny cel przyjął kultywowanie oraz utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych, a także szeroko pojętą edukację w zakresie początków kuchni polskiej, wywodzącej się z kuchni myśliwskiej. Konkurs ten jest ogólnopolski, a jego zwycięzca będzie miał prawo wystartować w tegorocznym Kulinarnym Pucharze Polski.
Każda z zakwalifikowanych drużyn będzie musiała przygotować osiem porcji przekąski oraz tyle samo dań głównych. Do obowiązkowych produktów, z których ma składać się przekąska są: polędwica z jelenia, owocowe runo leśne, ser długo dojrzewający. Natomiast jeśli chodzi o danie główne, to składać się ono musi z królika oraz wężymordu czarnego korzenia.
Sekretarzem konkursu będzie Piotr Szczygielski.
W skład jury degustacyjnego wejdą:
Jean Bos - dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji;
Marcin Soból - Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska;
Krzysztof Kowalski - członek Klubu Szefów Kuchni, szef kuchni w Restauracji U Wieniawy w Warszawie;
Tomasz Krake - szef kuchni, członek Klubu Szefów Kuchni, dyrektor na Polskę firmy Hobart;
Łukasz Jończyk - członek Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy.
Skład jury technicznego przedstawia się następująco:
Jakub Wolski - szef kuchni, właściciel Soul Food Bistro & Catering w Piotrkowie Trybunalskim;
Janusz Garncarczyk - szef kuchni Lemon Resort&SPA w miejscowości Gródek nad Dunajcem.
Konkurs podzielony jest ze względu na uczestników. Osobo rywalizują profesjonaliści, a osobno uczniowie ze szkół gastronomicznych. Profesjonaliści:
Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki - Hotel H15 Boutique, Warszawa;
Mariusz Putek, Mateusz Cheda - Rynek 11 & Binkowski, Kielce;
Artur Siudowski, Maxymilian Miłosz - Restauracja Sztormowa, Gdańsk;
Szymon Pitera, Maciej Undziakiewicz - Hotel Bristol, Restauracja Folk, Rzeszów;
Maciej Kubiak, Franciszek Wachowiak - Hotel Platinum Residence, Poznań;
Łukasz Kijak, Dżesika Konieczka - MARINA GAJ, Konin.
Uczniowie szkół gastronomicznych:
Wiktoria Kowalska, Kinga Garbat - Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach;
Adam Łodej, Iwo Nowacki - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach;
Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk - Niepubliczne Technikum Zawodowe w Kielcach.
W trakcie konkursu odbędzie się również wystąpienie prof. Jarosława Dumanowskiego na temat "Stare receptury i gdzie szukać takiej dokumentacji", a także pokaz kulinarny z szefem kuchni Sebastianem Strójwąsem z restauracji Da Vinci.
Comments