W Hotelu H15 Boutique w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia prestiżowych nagród gastronomicznych AIG Prix.
Wśród gości znaleźli się m. in. minister Piotr Borys z Ministerstwa Sportu i Turystyki, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke, a także przedstawiciele ogólnopolskich regionalnych organizacji turystycznych, członkowie Akademii Gastronomicznej w Polsce, ubiegłoroczni laureaci nagród AG oraz przedstawiciele mediów gastronomicznych.
Akademia Gastronomiczna w Polsce co roku nominuje polskie osobistości gastronomiczne w pięciu kategoriach. Nagrodę Prix au Chef de L’Avenir 2024 otrzymał Jacek Koprowski z restauracji Osteria Fino w Gdańsku. Najlepszym cukiernikiem z nagrodą Prix au Chef Pâtissier został Grzegorz Walicki z Cafe Bristol w Hotelu Bristol w Warszawie. Nagroda Prix Multimedia została przyznana Polskiej Organizacji Turystycznej na czele z prezesem Rafałem Szmytke. Z kolei Prix de la Littérature Gastronomique otrzymała publikacja "Uczta na Wawelu" autorstwa Bartka Kieżuna. Najlepszym Sommelierem wyróżnionym nagrodą Prix au Sommelier ogłoszono Łukasza Głowackiego z restauracji Muga w Poznaniu.
Comentários