top of page
Szukaj

Wielkopolski Kucharz Roku 2023

6 czerwca 2023 roku uzdolnieni kucharze powalczą o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. Konkurs odbędzie się w Hotelu Poznańskim w Luboniu k. Poznania.



Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym. Promuje młode talenty kulinarne i adresowany jest do kucharzy z województwa Wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a pracujących w kraju i za granicą. Po kilku latach przerwy konkurs reaktywowano, angażując do współpracy PRO BONO wielu lokalnych specjalistów i autorytety kulinarne.

Konkurs stanowi bez wątpienia kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata. Zadaniem 12 uczestników Konkursu jest przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski. Indywidualni zawodnicy walczą w konkursie o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, Puchar oraz inne nagrody, w tym staże i podróże kulinarne.

6 czerwca 2023, w 10. rocznicę śmierci Patrona śp. Rafała Jelewskiego do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną wybitnie uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej – kucharki i kucharze.

O Puchar Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 walczyć będą:

1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź

2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia

3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin

4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań

5. Bartosz Rosa, Restauracja Lieberte 33, Poznań

6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórki

7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice

8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań

9. Marek Filmowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów

Zawodniczka rezerwowa: Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa


Kapituła Konkursu serdecznie dziękuję za zainteresowanie startem w konkursie i wszystkie nadesłane zgłoszenia. Bardzo ucieszył ich fakt zainteresowania startem w konkursie wśród kucharzy z całej Polski. Łącznie otrzymano 22 zgłoszenia, z których Komisja Selekcyjna w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu.


Tegorocznym zadaniem konkursowym dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podrobów (dowolny element), jajka oraz szczawiu, a także sałatki wegańskiej z użyciem owoców i warzyw sezonowych.

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page