Dabiz Munoz został po raz trzeci zwycięzcą The Best Chef Awards. Jego nazwisko ogłoszono podczas ceremonii w Yucatán International Congress Centre wraz z nazwiskami pozostałych 99 zwycięzców. Tę elitę świata gastronomii tworzą przedstawiciele 31 narodowości, w tym 54 osoby z Europy, 24 z Ameryki i 17 z Azji. Krajem z najliczniejszą reprezentacją okazała sie Hiszpania (14 szefów kuchni).
Dabiz Muñoz znany z kreatywności i nieszablonowego podejścia, nieprzerwanie króluje w świecie gastronomii. Tuż za nim, powracając na listę top 100 w wielkim stylu, znajduje się Albert Adrià (Enigma, Hiszpania), który otrzymał również nagrodę “New Entry Award, powered by Le Nouveau Chef”. Niezrównana Ana Roš z Hiša Franko (Słowenia) uzupełnia podium. Z szóstego miejsca znalazła się na trzecim, co czyni ją najwyżej plasującą się szefową kuchni.
Top 10 The Best Chef Top100 2023:
1. Dabiz Muñoz | DiverXO (Spain)
2. Albert Adrià | Enigma (Spain)
3. Ana Roš | Hiša Franko (Slovenia)
4. René Redzepi | Noma (Denmark)
5. Andoni Luis Aduriz | Mugaritz (Spain)
6. Rasmus Munk | Alchemist (Denmark)
7. Mateu Casañas, Oriol Castro & Eduard Xatruch | Disfrutar (Spain)
8. Joan Roca | El Celler de Can Roca (Spain)
9. Junghyun Park | Atomix (USA)
10. Rodolfo Guzmán | Boragó (Chile)
Podczas ceremonii The Best Chef Awards przyznano również 10 nagród specjalnych.
Lista Nagród Specjalnych The Best Chef Awards 2023
The Best Chef Pizza Award: Franco Pepe
The Best Chef Dining Experience Award, impulsado por Ron Matusalem: Grégoire Berger
The Best Chef Pastry Award, impulsado por The Lost Explorer Mezcal: Jordi Roca
The Best Chef FoodArt Award, impulsado por Arturo Sánchez: Karime López
The Best Chef Rising Star Award: Tala Bashmi
The Best Chef New Entry Award, impulsado por Le Noveau Chef: Albert Adrià
The Best Chef Legend Award, impulsado por Difference Coffee: Ferran Adrià
The Best Chef Local Award: Roberto Solís y Wilson Alonzo
The Best Chef Science Award, impulsado por AVE Tequila: Rodolfo Guzmán
The Best Chef Voted by Professionals Award: Rasmus Munk
Comentarios