top of page
Szukaj

Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego w drodze na Olimpiadę Kulinarną IKA

Wielkimi krokami zbliża się Olimpiada Kulinarna IKA. W wydarzeniu, które odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 roku w Stuttgarcie, weźmie udział także Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego pod przewodnictwem sierż. Piotr Weltera z bydgoskiego Batalionu Dowodzenia Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.


Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego
Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego

Skład Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego został ogłoszony przez Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych, a kucharze otrzymali certyfikaty, które wręczył płk. Marek Adamowicz, zastępca Szefa Logistyki. Reprezentantami Kucharzy Wojska Polskiego zostali: Piotr Welter, Joanna Jachymiak, Robert Stefański, Paulina Garbacik, Radosław Irzemski, Piotr Pawelec, Paweł Bazan, Kamil Martyniak, Łukasz Tarapacki, Dariusz Gauza, Michał Przybył, Krystian Domeradzki.

Od kilku miesięcy w studiu kulinarnym I Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy odbywają się treningi. Wojskowi kucharze spotykają się tam, by podczas wspólnych sesji, doskonalić umiejętności, wymieniając doświadczenia.

W kategorii community catering startowaliśmy już podczas Pucharu Świata w Luksemburgu w 2022 roku. Tym razem jednak czekać nas będzie trudniejsze zadanie – zapowiada sierż. Welter. Podoficer wyjaśnia, że podczas tegorocznych mistrzostw kucharze dostaną dodatkowo za zadanie, aby przygotować 72 zakąski bankietowe, które będą jedzone sztućcami. – Musimy wykonać trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę możemy stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów – mówi st. szer. Stefański.

Co znajdzie się w menu Polaków? Jako zakąskę żołnierze będą serwować terrinę rybną z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańską galaretkę pomidorową z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. W ramach lunchu podany zostanie starter, a następnie danie główne. – Polska rybą stoi, dlatego zdecydowaliśmy się na podanie sandacza. To wymagające zadanie, bo ryba nie może być zbyt sucha ani nie możemy zagłuszyć jej smaku przyprawami – tłumaczy kapitan Reprezentacji Kucharzy WP. – Sandacz będzie podwędzony, podsmażony i lekko podpieczony w piecu. Do tego podamy pianę porowo-boczkową i purée ziemniaczane z oliwą truflową. Na tym będzie puder z kopru i popcorn z kaszy gryczanej – dodaje. Po daniu głównym czas na deser: krem z rokitnika z białą czekoladą lub financier z oliwy z pestek dyni z musem z sera koziego. – Jesteśmy pewni, że deser zrobi na jurorach wrażenie. Sięgniemy po typowo polskie składniki, takie jak rokitnik, którego w kuchni światowej nie ma zbyt wiele. Chcemy zaaranżować także znane produkty w nowy sposób – przyznaje sierż. Welter.


Reprezentacja Kucharzy WP na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Między innymi podczas 25 Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w 2012 roku żołnierze wywalczyli brązowy medal, w 2018 roku podczas międzynarodowych zawodów zajęli czwarte miejsce. Na trzecim miejscu na podium stanęli ponownie w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu.

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page