top of page
Szukaj

POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2025

Zaktualizowano: 6 dni temu

Premiera XIV edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie 7 kwietnia 2025 roku w Pałacu Brunów.


Poland 100 Best Restaurants Awards 2025
Poland 100 Best Restaurants Awards 2025

W wydarzeniu weźmie udział około 250 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2025. Podczas Gali poznamy najlepszą restaurację w Polsce, przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra,  Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent.


Pierwsza informacja o istnieniu w Brunowie dworu pochodzi z XV wieku. Prawdopodobnie była to budowla obronna zbliżona kształtem do zachowanych w okolicy wież mieszkalnych. Dwór w tym czasie należał do znanego i majętnego śląskiego rodu Zedlitz. W latach 1740 - 1750 właścicielem Brunowa został hrabia Bernhard von Schmettau. Za jego sprawą dokonano przebudowy starego dworu zmieniając dawną budowlę w niewielki dwukondygnacyjny barokowy pałac na planie kwadratu. Trzydzieści siedem lat później właścicielem Brunowa stał się Krzysztof Henryk i Ernesta von Schweinitz. Trzy tygodnie po nabyciu majątku, w pałacu wybuchł pożar, w czasie którego spłonęły wszystkie zabudowania. Na zgliszczach Schweinitzowie wznieśli nową neobarokową, dwukondygnacyjną rezydencję. Odbudowę powierzono dwóm śląskim architektom: Mohrensbergowi i Scholtzowi. Kolejni właściciele pałacu to rodzina von Cottenet, która energiczne przystąpiła do rozbudowy założenia pałacowego w typowym dla XIX wieku stylu historyzmu. Z tego okresu pochodzi stajnia z powozownią, fontanna przy pałacu oraz park zaprojektowany przez Eduarda Petzolda.


Na szczytowej ścianie stajni tuż przy bramie wjazdowej umieszczono herb rodziny Cottenet. Kolejną przebudowę przeprowadzono w latach 1900 - 1901, powstało wówczas skrzydło południowe pałacu wraz z oranżerią i ośmioboczną wieżą. W latach 30. XX wieku utworzono w pałacu szkołę sportową Hitlerjugend. Bezpośrednio po wojnie pałac ulegał stopniowej dewastacji. W 2004 r. pałac stał się własnością rodziny Rzeźwickich.




Miejscem Gali będzie Powozownia.



Budowla powstała w XIX wieku, której architektura nawiązuje do średniowiecznych budowli sakralnych. Głównym materiałem użytym do budowy oraz dekoracji powozowni jest charakterystyczny dla tej części Dolnego Śląska piaskowiec. Obecnie w Powozowni mieści się Sala balowo konferencyjna oraz pokoje gościnne.

O podniebienia Gości zadba Mateusz Szpytma szef kuchni restauracji Lala mieszczącej się w Pałacu Brunów.



Restauracja oferuje wyśmienitą kuchnię regionalną w nowoczesnym wydaniu. Nie jest tajemnicą, że szef kuchni stawia na produkty najwyższej jakości, ponieważ wie, że uczciwa kuchnia broni się sama! W Karcie znajdują się tradycyjne dania, które niewątpliwie zostały okraszone oryginalnością.

Szef Kuchni Mateusz Szpytma to utalentowany kreator smaków, który z prostych, lokalnych produktów potrafi stworzyć doskonałe i zaskakujące dania.




PARTNERZY ZŁOCI








PARTNERZY









 

Commentaires


Eventic oraz Poland 100 Best Restaurants są znakami chronionymi w warstwie graficznej i słownej.

Eventic nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane jako informacje prasowe, których autorami są agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.

© 2024 by Eventic

bottom of page