Reprezentujący kraje iberyjskie Nelson Freitas został zwycięzcą Konkursu Akademii Młodych Szefów Kuchni S.Pellegrino 2022-23.
Nelson Freitas to najlepszy na świecie szef kuchni poniżej 30. roku życia, a znaczący tytuł zdobył pokonując 14 innych finalistów z całego świata, zgromadzonych podczas długo oczekiwanego wielkiego finału w Mediolanie.
![](https://static.wixstatic.com/media/6785d9_eeeaf2e9e7f84687910276de526ded8f~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_83,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6785d9_eeeaf2e9e7f84687910276de526ded8f~mv2.jpg)
Szef kuchni, przy wsparciu swojego mentora Filipe Carvalho (z restauracji Fifty Seconds w Lizbonie), zdobył uznanie międzynarodowego Jury w skład którego weszli: Pía León, Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau i Nancy Silverton) swoim popisowym daniem: chrupiąca czerwona barwena, jeżowiec i domowy czarny czosnek.
![](https://static.wixstatic.com/media/6785d9_159e2c59c6024114bbd308b2271ad40d~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_98,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/6785d9_159e2c59c6024114bbd308b2271ad40d~mv2.jpg)
Danie inspirowane tradycją ojczystej Portugalii zaimponowało jury doskonałą temperaturą serwowania, efektem estetycznym, kolorami i kontrastami, a także intensywną koncentracją smaku.