Reprezentujący kraje iberyjskie Nelson Freitas został zwycięzcą Konkursu Akademii Młodych Szefów Kuchni S.Pellegrino 2022-23.
Nelson Freitas to najlepszy na świecie szef kuchni poniżej 30. roku życia, a znaczący tytuł zdobył pokonując 14 innych finalistów z całego świata, zgromadzonych podczas długo oczekiwanego wielkiego finału w Mediolanie.
Szef kuchni, przy wsparciu swojego mentora Filipe Carvalho (z restauracji Fifty Seconds w Lizbonie), zdobył uznanie międzynarodowego Jury w skład którego weszli: Pía León, Riccardo Camanini, Hélène Darroze, Vicky Lau i Nancy Silverton) swoim popisowym daniem: chrupiąca czerwona barwena, jeżowiec i domowy czarny czosnek.
Danie inspirowane tradycją ojczystej Portugalii zaimponowało jury doskonałą temperaturą serwowania, efektem estetycznym, kolorami i kontrastami, a także intensywną koncentracją smaku.
Comments