20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. To wyjątkowa okazja, by docenić osoby, które każdego dnia tworzą kulinarną magię w naszych ulubionych restauracjach, bistrach i kawiarniach
Obchody zostały zapoczątkowane w 2004 r., a pomysłodawcą był Bill Gallagher, ówczesny prezydent Światowego Stowarzyszenia Społeczności Kucharskiej (WACS). Inicjatywie przyświecały dwa cele: chęć propagowania wiedzy o zawodzie szefa kuchni i dzielenie się posiłkami z potrzebującymi.
Często mówi się, że szefem kuchni się jest, a nie tylko nim bywa. To ciężki kawałek chleba. Wielogodzinna praca każdego dnia i niemal pełna dyspozycyjność. Ponadto nieustanna ocena ze strony zarówno gości, ja i współpracowników. Szef kuchni to kucharz, który potrafi pracować w zespole, jest przy tym skutecznym organizatorem oraz potrafi zarządzać i cały czas zgłębia tajniki gotowania. Choć to niełatwy zawód, daje dużo satysfakcji.
Z okazji Waszego święta życzymy wielu sukcesów zawodowych, mnóstwo kulinarnych inspiracji, a także nieskończonych możliwości rozwoju. Niech Wasza pasja, talent i kulinarne rzemiosło zachwycają smakoszy na całym świecie. Dziś szef kuchni to osoba odpowiedzialna nie tylko za jakość i smaki dań, ale także za zaopatrzenie, za całą buchalterię lokalu, za zatrudnianie nowych osób do kuchennego teamu.
Comments