Pięć restauracji z Polski znalazło się w prestiżowym rankingu "La Liste". Czołówkę tegorocznej edycji zdominowały restauracje z Francji, ale czołowe miejsce ex aequo zajęły aż trzy lokale - ze Szwecji, Francji i USA.
„La Liste” powstał z inicjatywy francuskiego MSZ – przede wszystkim w celu promocji francuskich lokali. Miała być to także odpowiedź na przygotowywany w Wielkiej Brytanii przewodnik „The World's 50 Best Restaurants"
Twórcą „La Liste” jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, niegdyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej.
We francuskim zestawieniu ocena restauracji nie opiera się jednak – jak bywa to przypadku wielu innych rankingów – wyłącznie na opinii stosunkowo wąskiego grona inspektorów. Na pozycję lokalu w rankingu wpływ mają także doświadczeni dziennikarze, krytycy kulinarni oraz recenzje – zarówno te, które pojawiają się w mediach, jak i w intrenecie. W Polsce głównym źródłem informacji jest przewodnik Poland 100 Best Restaurants.
Na pierwszym miejscu ex aequo, po 99,50 punktów znalazła się sztokholmska restauracja Frantzén, paryski lokal Guy Savoy oraz znajdujący się w Nowym Jorku Le Bernardin, Tuż za nimi na podium uplasowało się – z wynikiem 99.00 pkt – aż sześć lokali, w tym francuskie L'Assiette Champenoise i La Vague d'Or - Le Cheval Blanc, hiszpańska Martín Berasategui oraz japońska Sushi Saito.
Wśród wyróżnionych w tegorocznej edycji „La Liste” polskich restauracji jest warszawska Epoka która mieści się w hotelu Raffles Europejski i uzyskała 85 punktów.
Drugą polską restauracją, z wynikiem 84,50 punktów, jest znajdująca się w Zakopanem Drukarnia Smaku Cristina.
Kolejne miejsca zajęły restauracja Water & Wine pod Nałęczowem (75,50 pkt), warszawska Nolita (75 punktów) i krakowskie Trzy Rybki (75 punktów).
コメント