Finał WOŚP to jednodniowa zbiórka publiczna, organizowana przez Fundację Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Od wielu lat Finałom WOŚP towarzyszą także akcje internetowe i wydarzenia zamknięte, które rozpoczynają się już na początku grudnia.

W tym roku WOŚP zbiera środki dla zapewnienia najwyższych standardów diagnostyki i leczenia wzroku u dzieci.
Podczas finału nie zabrakło również Klubu Szefów Kuchni, którzy pod wodzą Jarka Walczyka wraz Euro-Toques Polska oraz młodzieżą z Gastronomika Olsztyn zagrali kulinarnie w 30 Finale WOŚP uruchamiając Restaurację Mistrzów.
A oto menu specjalnie skomponowane na tą okazję:
Przystawka
Wędzony sum – sałatka z kiełków, dresing mango
Cebulowe Roti - z Roślinną Kaczką, sałata, kolendra, salsa Verde
Zupa
Krem – pomidory, bazylia, śmietana
Danie główne
Pieczony filet supreme z kurczaka kukurydzianego – sos pieczeniowy truflowy, ziemniaki au gratine, brokuł w emulsji maślanej
Wołowina – sos pieczeniowy tymiankowy, marchew, gnocchi w emulsji maślanej
Ravioli - wegetariańskie z warzywami w emulsji
Deser
Tarta migdałowa - krem czekoladowy, egzotyczne owoce
, którzy pod wodzą Jarka Walczyka wraz Euro-Toques Polska oraz młodzieżą z Gastronomika Olsztyn zagrali kulinarnie w 30 Finale WOŚP uruchamiając Restaurację Mistrzów.
A tak przedstawiała się menu specjalnie skomponowane na tą okazję:
Przystawka
Wędzony sum – sałatka z kiełków, dresing mango
Cebulowe Roti - z Roślinną Kaczką, sałata, kolendra, salsa Verde
Zupa
Krem – pomidory, bazylia, śmietana
Danie główne
Pieczony filet supreme z kurczaka kukurydzianego – sos pieczeniowy truflowy, ziemniaki au gratine, brokuł w emulsji maślanej
Wołowina – sos pieczeniowy tymiankowy, marchew, gnocchi w emulsji maślanej
Ravioli - wegetariańskie z warzywami w emulsji
Deser
Tarta migdałowa - krem czekoladowy, egzotyczne owoce
Comments