Franco Pepe po raz trzeci otrzymał nagrodę The Best Pizza Awards. Tuż za nim w zestawieniu znaleźli się Francesco Martucci (I Masanielli) na miejscu drugim i Gabriele Bonci (Pizzarium) na miejscu trzecim.
W rankingu The Best Pizza Top100 2023 znalazło się trzech szefów kuchni/pizzaioli z Polski.
Na 56 miejscu Yurii Mogyliuk – Pizzaiolo Krucza Warszawa, na 86 Kamil Szuba – Ostro Gdańsk oraz na 99 miejscu Jacek Plecinski& Kamil Sohajko - Olio Gliwice.
Nowy ranking tworzony we współpracy z The Best Chef ma na celu przybliżenie pracy Pizzaiolo (twórców pizzy); profesjonalistów, którzy wykonują swoją pracę z pasją i maestrią. Za pomocą listy The Best Pizza, jej twórcy pragną zwrócić uwagę na wyjątkowych Pizzaioli i niezwykłe miejsca, w których można delektować się tym wspaniałym daniem.
Wyniki The Best Pizza Awards 2023 opierają się na opiniach i głosach grupy 200 osób, w tym twórców pizzy i profesjonalistów z branży gastronomicznej z 6 kontynentów, 24 krajów i 74 miast. Różnorodność głosujących jest widoczna w wynikach, gdzie znajdujemy następujące reprezentacje:
EUROPA (63) Włochy 45 (w tym top 3), Hiszpania 5, Polska 3, Dania 2, Francja 2, Austria 1, Grecja 1, Irlandia 1, Holandia 2 i Wielka Brytania 1
AMERYKA PÓŁNOCNA (14) wszystkie w USA
AMERYKA POŁUDNIOWA (4) Brazylia 2 i Argentyna 2
AZJA (14) Japonia 8, Hongkong 2, Tajlandia 2, Filipiny 1 i Singapur 1
OCEANIA (2) obie w Australii
AFRYKA (3) 2 w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i 1 w Egipcie
The Best Pizza Top100 2023
Z tym zestawieniem zespół The Best Pizza z koordynatorem projektu, Antonio Ruotolo na czele chce uczynić widocznymi i uhonorować najlepszych szefów kuchni/pizzaioli na świecie, identyfikując ich i ich restauracje.
Ruotolo podkreśla wyjątkowość tego rankingu: “na wynik wpłynęły przede wszystkim opinie pizzaioli, którzy w tym roku przewyższali liczebnie specjalistów, a to bardzo pozytywne zjawisko! Kto zna ten świat lepiej niż oni? Wspaniali twórcy pizzy, którzy znają swoją pracę i szanują siebie nawzajem. Współpraca z nimi była wielką przyjemnością, za którą jestem naprawdę wdzięczny”.
źródło: materiał prasowy The Best Chef
Comments