Nova Wola, restauracja zlokalizowana na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – The HUB, na rondzie Daszyńskiego zaprezentowała swoje sezonowe nowości. Do karty na dobre wkroczyła jesień, niosąc za sobą m.in. rozgrzewające dania oraz wyjątkową selekcję mięs i ryb.
Otwarta pod koniec 2021 roku warszawska restauracja Nova Wola proponuje gościom autentyczną polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Dania bazują wyłącznie na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Odpowiada za nie Paweł Suchenek, szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem.
– Regularnie zmieniające się menu w naszej restauracji to już tradycja. Dostosowujemy je do pór roku, chętnie wykorzystując sezonowe produkty i to, co każda z nich oferuje. Tym razem w karcie znajdziemy więcej jesiennych propozycji – rozgrzewających, o bogatym smaku, idealnych na chłodniejsze dni. Jak zwykle nie zabraknie również dań nawiązujących do kuchni staropolskiej – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Dania inspirowane jesienią
Wśród nowych propozycji restauracji Nova Wola znalazły się zarówno pozycje skierowane do wegetarian, jak i fanów potraw mięsnych oraz ryb.
Sałatka z pieczonego buraka z hummusem z orzechów laskowych i kozim serem, baba ziemniaczana w towarzystwie sosu grzybowego i kwaśnej śmietany oraz matjas z sałatką ziemniaczaną to apetyczne propozycje na start. Wśród nowości pojawił się także rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym i kolendrą.
Na dania główne szef kuchni Paweł Suchenek serwuje mięsa – udko kaczki confit z ziemniaczanym purée i burakami podane z sosem z czarnej porzeczki oraz delikatny sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym i sałatką ziemniaczaną. W karcie nie mogło zabraknąć ryb, w które obfituje tradycyjna i regionalna kuchnia polska. Mowa o dorszu w cieście piwnym serwowanym z purée z groszku, sosem tatarskim i frytkami. Dla amatorów dań bezmięsnych przygotowano natomiast kulebiak z grzybami i soczewicą z sosem z duszonych porów i pomidorami. Na deser szef kuchni proponuje złoty orzech z sosem porzeczkowym oraz torcik malinowo-bezowy.
W nowym menu nie zabrakło także sezonowej wkładki, w której pierwsze skrzypce gra dynia. Goście Novej Woli mogą skosztować m.in. carpaccio z sarny z sosem z czarnej porzeczki z piklowaną dynią i jarmużem, roladek z piklowanej dyni z musem z sera koziego z pieczonymi migdałami, żurawiną i jarmużem oraz sernika dyniowego z toffi.
W karcie niezmiennie znajdują się także klasyczne dania polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, jak m.in. tatar wołowy czy pierogi, serwowane także w większej porcji, idealnej do dzielenia się przy stole.
Nowości w podniebnym skybarze The Roof
Znajdujący się na 21. piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – the HUB, koktajlbar The Roof ponownie prezentuje gościom nowe pozycje w karcie. Tym razem autorskie koktajle inspirowane są górskimi szczytami. Goście skybaru będą mogli spróbować deserowego Mount Everest na bazie rumu, orientalnego Fudżi z marakują czy Mont Blanc o owocowym aromacie. Wśród propozycji nie zabrakło również klasyków takich jak Pornstar Martini czy wytrawne Negroni oraz opcji bezalkoholowych.
Comments