Znamy wyniku 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Tytuł „Najlepszego z najlepszych” zdobył polsko-ukraiński, czyli Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Uroczysta gala odbyła się w czwartek, 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Kulinarny Puchar Polski to najbardziej prestiżowy konkurs w branży gastronomicznej w Polsce. Jego celem jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce. Konkurs wspierają wiodące stowarzyszenia branżowe oraz znakomici szefowie kuchni i autorytety świata gastronomii.
Podczas finału uczestników oceniało grono sędziowsko degustacyjno-techniczne, w skład którego wchodzili profesjonaliści m.in.: Bartosz Peter, Kurt Scheller, Jarosław Walczyk, Janusz Garncarczyk, Marek Rybacki oraz Tovar Hernandez Juan Salvador. Jury oceniało nie tylko smak potraw, ale przede wszystkim kreatywność, prezentacja, przygotowanie zawodowe, praktyka kucharska oraz czas wykonania dania.
Zwycięski duet
Przez dwa dni sześć kucharskich duetów rywalizowało z pełnym zaangażowaniem, przygotowując swoje popisowe dania.
Paweł Liszka to kucharz z wieloletnim stażem, który pracował w najlepszych restauracjach w Trójmieście. Drogę zawodową rozpoczął w szkole gastronomicznej, w czasie której odbywał praktyki w Grand Hotelu. Następnie rozwijał swoje umiejętności w Big Apple Restaurant – od kucharza zmiany, szefa zmiany, po głównego kucharza.
Khrystyna Nykoliuk na co dzień pracuje pod czujnym okiem Pawła Liszki w hotelu Raddisson Blue. Dwuletnie doświadczenie pozwoliło jej na rozwijanie kulinarnej pasji, zgłębianie różnorodnych technik i tworzenie wyjątkowych kompozycji smakowych. W trakcie swojej pracy mogła eksperymentować z różnymi składnikami i tworzyć potrawy, które zdobywały uznanie gości.
Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, a trzecie Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.
Zwycięskie dania
Na przystawkę zwycięzcy przygotowali pieczony sernik dyniowy podany z karmelizowanymi orzechami laskowymi, żelem dyniowo pomarańczowym aromatyzowanym imbirem i marynowaną dynia. Ich danie główne to galantyna z królika z kruszonka z pistacji, cebuli marynowanej i natki pietruszki, podana z krokietem ziemniaczanym z szarpanym mięsem królika, puree z pasternaku, cebula faszerowana borowikami, sos winno maślany na bazie redukcji z królika i kurczaka, palone masło.
Na deser przygotowali parfait z koziego jogurtu podane z kremem orzechowo-czekoladowym, puree z mandarynki, chipsami z mandarynki, kruszonka z prażonego orzecha włoskiego, czekolada temperowana i lodami na bazie orzechówki.
Żródło: https://kulinarnypuchar.pl/pl/
Comments