Po raz kolejny poznaliśmy najlepsze restauracje na świecie według prestiżowego rankingu La Liste.
Wśród docenionych lokali znalazło się 8 lokali z Polski: Bottiglieria 1881 (87.50), Nuta (87.00), Arco by Paco Perez (77.00), Drukarnia Smaku Cristina (76.50), Epoka (76.50), Muga (75.50), Giewont (75.00), Trzy Rybki (75.00).
Na szczycie listy z oceną 99.50 znalazły się: L'Enclume / Wielka Brytania /, La Vague d'Or /Francja/, Le Bernardin, SingleThread /USA/, Lung King Heen /Chiny/, Matsukawa /Japonia/, Schwarzwaldstube /Niemcy/
Francuskie zestawienie najlepszych restauracji „La Liste” uważa się w świecie gastronomii za jedno z najważniejszych. „La Liste” powstał z inicjatywy francuskiego MSZ i miała być to także odpowiedź na przygotowywany w Wielkiej Brytanii przewodnik „The World's 50 Best Restaurants" Twórcą „La Liste” jest Philippe Faure, były francuski dyplomata, niegdyś ambasador Francji w Maroku, Meksyku i Japonii, obecnie działający w branży gastronomicznej i turystycznej.
We francuskim zestawieniu ocena restauracji nie opiera się jednak – jak bywa to przypadku wielu innych rankingów – wyłącznie na opinii stosunkowo wąskiego grona inspektorów. Na pozycję lokalu w rankingu wpływ mają także doświadczeni dziennikarze, krytycy kulinarni oraz recenzje – zarówno te, które pojawiają się w mediach, jak i w intrenecie a ostateczna punktacja i ocena jest obliczana na podstawie algorytmu. W Polsce głównym źródłem informacji jest przewodnik Poland 100 Best Restaurants.
Celem „La Liste” jest stworzenie obiektywnego i globalnego spojrzenia na gastronomię, uwzględniając różnorodność tradycji kulinarnych. Jest szczególnie ceniona za metodologię, która łączy dane z różnych źródeł w spójny ranking.
Comments