25 października 2024 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się 12. edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Zgłoszenia są przyjmowane do 16 października.
Zadaniem konkursowym, przed którym staną uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu, jest przygotowanie przystawki oraz dania głównego w ośmiu porcjach.
Produktami obowiązkowymi w przystawce są filet z jesiotra, boczek wędzony bez żeber oraz orzechy włoskie łuskane. Z kolei w przyrządzenia dania głównego każda z ośmiu dwuosobowych drużyn musi uwzględnić comber z jelenia bez kości, dowolne grzyby leśne suszone, a także kapusta zieloną lub włoską.
Organizatorzy podkreślają, że każda ekipa konkursowa może przywieźć przygotowany wcześniej wywar rybny, orzechy włoskie bez skórki oraz obrane (niepokrojone i nieugotowane) warzywa, jeżeli wymaga tego receptura. Każda z drużyn może także przywieźć przygotowany wcześniej jasny wywar lub demi glace z jelenia.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa, który wystąpi nie tylko w roli jurora, ale także prowadzącego.
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji będzie gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Jak zapowiadają organizatorzy, wieczorną imprezę uświetni występ gwiazdy polskiej muzyki rozrywkowej.
Zgłoszenia należy kierować na adres konkurs@haston.pl
Comments