Do 11 września można nadsyłać zgłoszenia do V edycji konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” dla uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. Odbędzie się on w dniach 1 i 2 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie.
Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. W pierwszy dzień konkursu o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych. Następnego dnia będą rywalizować szefowie kuchni. W tym roku, oprócz karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się suszone owoce. Na zgłoszenia uczniowie szkół gastronomicznych mają czas do 11 września, a na szefów kuchni organizatorzy czekają do 15 września.
Wszystkie szczegóły, regulaminy i formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie: http://swietokarpia.pl/cnr
Jurorami konkursu dla szefów kuchni będą doświadczeni sędziowie — przedstawiciele czołowych, polskich organizacji gastronomicznych: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarek Uściński i Jarek Walczyk.
Rywalizację uczniów szkół gastronomicznych ocenią natomiast doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro Toques Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Tadeusz Czapla, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski, Artur Piotrowski, Michał Proć i Marcin Soból prezes Euro Toques Polska.
Dla zwycięskiego duetu uczniów przewidziana jest nagroda rzeczowa o wartości do 1800 złotych (po 900 złotych dla uczestnika). Dodatkowo sponsor — Unox Polska — ufundował warsztaty kulinarne z wykorzystaniem pieców tej firmy.
Na szefów kuchni czeka natomiast do podziału 10.000 złotych oraz ufundowana przez Unox Polska wycieczka do Włoch, do znajdującej się w Padwie centrali producenta pieców.
Organizatorami konkursu są: Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Patronem merytorycznym konkursu jest Euro Toques Polska. W tym roku, w organizację przedsięwzięcia włączyła się także Organizacja Producentów Polski Karp S.A.
Comments