23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d’Or. Drugie zaszczytne miejsce zajęła drużyna z Norwegii w składzie szefa kuchni Filipa Augusta Bendiego i jego commisa Leona Haarberga Nilsena zdobywając statuetkę Bocuse d’Argent. Podium uzupełniły Węgry reprezentowane przez Bence Dalnokiego i jego commisa Patrika Nyikosa.
Po zwycięstwie w europejskich eliminacjach Brianowi Markowi Hansenowi po raz kolejny udało się sprawić, że duńska gastronomia zabłysnęła podczas Wielkiego Finału, zastępując Ronniego Vexe Mortensena, zdobywcę drugiego miejsca w 2021 r. Oparta na motywach baśni i inspirowana słynnym duńskim autorem Hansem Christianem Andersenem, menu Briana Marka Hansena zachwyciło jury.
24 członków Jury wydało swój werdykt po pięciu i pół godzinach testów, nagradzając technikę, prezentację produktu oraz zero-waste.
Wyniki Wielkiego Finału Bocuse d'Or 2023
I miejsce Bocuse d'Or : Dania - Brian Mark Hansen
II miejsce Bocuse d'Argent : Norwegia - Filip August Bendi
III miejsce Bocuse de Bronze : Węgry - Bence Dalnoki
Pozostali finaliści:
4 miejsce: Szwecja - Jimmi Eriksson
5 miejsce: Francja - Nas Pirollet
6 miejsce: Finlandia - Johan Kurkela
7 miejsce: Wielka Brytania - Ian Musgrave
8 miejsce: Islandia - Sigurjón Bragi Geirsson
9 miejsce: USA - Jeffery Hayashi
10 miejsce: Szwajcaria - Christoph Hunziker
11 miejsce: Kanada - Samuel Sirois
12 miejsce: Japonia - Tomoyuki Ishii
13 miejsce: Estonia - Alexander Gureev
14 miejsce: Belgia - Sam Van Houcke
15 miejsce: Nowa Zelandia - Will Mordido
16 miejsce: Kolumbia - Carlos Pajaro
17 miejsce: Chiny - Nick Yuli Lin
18 miejsce: Australia - Alex Mcintosh
19 miejsce: Mauritius - Kritesh Halkory
20 miejsce: Korea Południowa - Byeonghyen Hwang
21 miejsce: Chile - Ari Zuniga Salas
22 miejsce: Meksyk - Marcelo Hisaki
23 miejsce: Maroko - Faical Zahraoui
24 miejsce: Sri Lanka - Mihishan Rashminga Silva
Nagrody specjalne:
Best commis award: Norwegia - Leon Haarberg Nilsen
Best "Feed the Kids" test award: Francja - Nais Pirollet
Best theme on a platter award: Szwecja - Jimmi Eriksson
Social Commitment Award: Meksyk - Marcelo Hisaki
Comments