top of page
Szukaj

Czas na rybę! 2023

15 września mija termin zgłaszania się do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" dla uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. Odbędzie się on w dniach 6 i 7 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie.

Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, a zwycięzcy mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. Głównym produktem konkursu "Czas na rybę!" jest tradycyjnie karp. Dodatkowy obowiązkowy produkt to oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony - do wyboru). Konkursowe potrawy serwowane będą na talerzach firmy Fine Dine. Wszystkie szczegóły, regulaminy i formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie: https://czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia-2023/

Konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się 6 października. Kulinarny narybek oceniać będą doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska: Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski i Michał Wawro.

Dla uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu "Czas na rybę!" bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX Polska - partner strategiczny konkursu - zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Konkursu dla profesjonalistów odbędzie się 7 października. Jurorami są wybitni Szefowie Kuchni, doświadczeni sędziowie - przedstawiciele czołowych, polskich i międzynarodowych organizacji gastronomicznych: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarek Uściński i Jarek Walczyk.

Zwycięzcy tej rywalizacji zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu "Czas na rybę!" bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację doKulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 złotych.

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka "Opolszczyzna", Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie oraz Organizacja Producentów Polski Karp S.A.. Patronami merytorycznymi konkursu są Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page