Czas na rybę! to ogólnopolski konkurs kulinarny dla szefów kuchni i uczniów szkół gastronomicznych organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja karpia, czyli ryby, która jest hodowana na Opolszczyźnie od wieków i zakorzeniła się w tradycję lokalną.
Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą.
Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w pierwszy weekend października (4-6.10.2024), na Zamku Książęcym w Niemodlinie, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego będą walczyli uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonaliści! Zwieńczeniem tegorocznej odsłony konkursu będzie forum dyskusyjne, które przebiegnie pod hasłem: Smaczna przemiana karpia
Produkty obowiązkowe
W konkursowej potrawie – daniu głównym, oprócz samego karpia muszą się w tym roku znaleźć dodatkowo warzywa kiszone z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Warzywa jakie uczestnicy mają do wyboru określone są w regulaminie.
Jeśli uczestnicy będą używali produktów tłuszczowych – zapewni je firma Bunge – właściciel marki Kruszwica. Najwyższej jakości przypraw dostarczy firma Darpol.
Profesjonaliści walczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę o wartości 8.000,- zł. Dodatkowo firma UNOX zaprasza laureatów na zwiedzanie fabryki pieców we Włoszech!
Uczniowie mają do wygrania nagrody o wartości do 2.400,- zł oraz minimalnie tygodniowy staż u szefa kuchni ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Jurorzy, którzy będą oceniali tegoroczne potrawy w Czas na rybę dla profesjonalistów!
Organizatorzy – Grupa Rybacka “Opolszczyzna” i szef kuchni Kamil Klekowski zapraszają do wysyłania zgłoszeń, na które czekają do 13 września!
Informacje o konkursie można znaleźć:
na stronie:
Facebook:
Comments